מכתב ההשקה

מכתב ההשקה

2 אוגוסט 2016

שלום,

תודה שאתם מקדישים זמן לקרוא את פנייתנו.

שנה חלפה מאז ששירה שלנו איננה – עוד לא בת 16 אבל עם המון ערכים ואידאלים ורצון ונכונות לעשות שיהיה כאן טוב יותר. ככל הנראה אין מספיק דיו בעולם כדי לתאר את היגון והכאב שהם מנת חלקנו. הפניה הזו היא לא על מנת לשתף אתכם בכאבנו, אלא כדי לרתום אתכם לפעילות של עשייה ושינוי, שאנחנו שותפים לה מאז הרצח.

בפנייה זו אנו מבקשים לרתום אתכם לפעילות חינוכית שמטרתה הפחתת השנאה במרחב הציבורי. פעילות שעיקרה פירוק מחיצות של בורות, חשדנות, שנאה ופחד.

את השנאה קל להפיץ. היא תופסת כשריפה בשדה קוצים, היא מלבה את עצמה, מתפשטת ואוכלת כל חלקה טובה, מרעילה את חיינו והורגת את ילדינו. השנאה והפחד הם רגשות עוצמתיים שעולים ופורחים בקלות – המאבק ברגשות הללו במציאות הישראלית המורכבת הוא קשה אבל הכרחי שכן אלו רגשות הרסניים אשר אינם בונים דבר.

קשה יותר להנחיל חינוך וערכים. כל הורה ומחנך יודע זאת. זו עבודת חריש ארוכת טווח, וכשהשתילים עוד רכים – כל פגע רע יכול לקלקל אותם. את החינוך והסובלנות צריך להנחיל במישורים רבים ככל האפשר. בבית, במערכת החינוך, בתנועות הנוער, במסגרות הצבא והעבודה, במרחב הציבורי ובכל מישור אפשרי אחר.

אנחנו רואים את הצורך בפעילות שכזו גם מכיוון שלצערנו, הרוצח ודעתו החשוכה לא לבד וזה לא התחיל ברצח עצמו. עוד קודם לכן להטבי"ם כונו בהמות והציבור שתק, פשקווילים קיצוניים ומסיתים פורסמו בראש חוצות ואיש לא מצא לנכון לעצור את ההסתה.

לפי 'מדד השנאה' של קרן ברל כצנלסון, 13% מהתגובות לרצח, שנבדקו על ידם ברשת האינטרנט, הביעו תמיכה ברצח. 4,500 איש התיישבו וכתבו בצורה מודעת שהם תומכים ברצח של שירה שלנו. אנחנו בטוחים שזה נתון שחשוב להבין אותו כדי להבין עד כמה פעילויות בתחום זה חשובות.

לצורך ריכוז הפעילויות השונות שאנו שותפים להן הקמנו חברה לתועלת הציבור הנקראת 'דרך שירה בנקי', ובמסגרת פניה זו אנו מבקשים לגייס משאבים לקידום ופיתוח פעילויות אלה.

הפעילויות הקיימות הן:

  1. הקליניקה למאבק בשנאה במרחב הציבורי ע"ש שירה בנקי (בשיתוף קרן ברל כצנלסון), המרכז הבינתחומי הרצליה. הקורס האקדמי יעסוק בין היתר בהיבטים משפטיים, פסיכולוגיים, תרבותיים וחברתיים של הדרה חברתית ודה לגיטימציה של קבוצות בחברה. הקליניקה תעניק סיוע משפטי ללא תשלום לנפגעי הסתה וגזענות ברשת ובמרחב הציבורי, ותפעל לפרסם ניירות עמדה והצעות חקיקה לקידום הסובלנות כדי להפוך את המאבק נגד הגזענות לעניין ציבורי רחב יותר.
  2. נקודת מפגש – יוזמה של התנועה הירושלמית לזכרה של שירה בנקי. כל יום חמישי ב20:00 בככר ציון, נפגשים אנשים מהמגזרים השונים של ירושלים, לשיחה מונחית. אנשים ממגזרים שונים, דעות שונות, דורות שונים, יושבים ולפעמים עומדים, משוחחים ולעיתים צועקים, צוחקים ולעיתים זועמים. מדברים. החזון הרחוק שלנו הוא להפוך את ככר ציון למקום של תרבות וסובלנות, מוקד שיהווה מודל למרחב משותף המאפשר חיים משותפים.
  3. "חדר מורים זאת ירושלים! לזכר שירה בנקי". התכנית רואה מחנכים ומחנכות בירושלים כדמויות מפתח שביכולתן לחולל שינוי בעתידה של העיר. במסגרת השתלמות מורים רב מגזרית מתקיים תהליך רפלקטיבי אישי וקבוצתי, באמצעות למידת עמיתים וחקר עצמי של אמונות, פרקטיקת ההוראה והמעשה החינוכי, הנוגעות ליכולת להכיל ולהתמודד עם הרב תרבותיות בעיר. בהובלת ההיברו יוניון קולג' ובשיתוף מינהל חינוך בעיריית ירושלים.
  4. 'אומנות ככלי לשינוי חברתי' – בעמותת 'יד רחל מרכזים חינוכיים טיפוליים' בשיתוף קרן שוסטרמן ישראל. תכנית טיפולית חינוכית בשילוב אומנויות, לילדים ומשפחות הנמצאות במצבי סיכון, המאפשרת להם להתמודד ביתר הצלחה עם אתגרי החיים במציאות המורכבת בישראל, המתבטאת בין היתר בהתמעטות ערוצי הידברות ישירים, החלשות תחושת השייכות, הדרה, חוויית ניכור, תוקפנות בין אישית והסלמה אזורית (אלימה).
  5. "מראות" – נערות מנטוריות ע"ש שירה בנקי, היחידה לפרויקטים, קידום נוער עיריית ירושלים. תכנית רב שנתית הפועלת לשינוי תפקידן החברתי של נערות על רצף הסיכון. תכנית מראות שמה לה למטרה לעבוד עם נערות ובשבילן, ועל ידי שילוב של ידע ומחקר עם התנסות אותנטית וכנה של נערות, לתת להן כלים להשמיע את קולן, לדרוש את מיצוי זכויותיהן ולהשפיע על התפיסה ומתן המענים לנערות בישראל.
  6. סיפור אחר – קמפיין הדסטארט לתכנית לימודית וסידרת פודקאסט לקידום הסובלנות – תוכנית חינוכית בהקמה, שתכלול הרצאות, מערכי שיעור וסידרת פודקאסטים (סיפורי אודיו) על דמויות יוצאות דופן בהיסטוריה הישראלית והעולמית, שפעלו עבור האחר. הסדרה תופק על ידי צוות הפודקאסט "קטעים בהיסטוריה" ותופץ במוסדות חינוך, תנועות נוער, קורסים צבאיים וסמינרים למורים, ותהיה נגישה לכל אחד באמצעות האינטרנט.

בנוסף לכך, אנו נפגשים מפעם לפעם עם חניכי מכינות קדם-צבאיות שונות, עם מובילים בתנועות נוער ועוד.

נודה לקבלת סיוע לפעילותנו. הסיוע יכול להיות הן בהפצת פנייתנו זו בכל דרך ומדיה שתמצאו לנכון, הן בהירתמות ובהשתתפות בפעילויות השונות והן בתרומה כספית באמצעות הקישור הבא 

תודה מקרב לב,

מיקה ואורי בנקי